torstai 9. tammikuuta 2014

Ihon syynäystä


Tänään oli taas YES:lla tutkimuspäivä. Paikalla oli vierailijoita ulkomailta ja pyysivät Susun sen vuoksi näytille. Olin itse puolet päivästä paikalla, parhaani mukaan vastailin englanniksi kysymyksiin ja autoin valokuvaamisessa. Mielenkiintoinen tapaus tämä likkamme, kuulema. Susu oli reipas ku mikä, ihmisiä rakastavana tyyppinä näytti erityisen onnelliselta kun kaaaaikkien syliin pääsi lääpittäväksi. :) 

"Susu tuotiin Yliopistollisen eläinsairaalan dermatologian klinikalle kontrollikäynnille sterilaation jälkeen (2011) alkaneiden iho-oireiden vuoksi. Dermatologisessa tutkimuksessa havaittiin, että Susun mahanalus ja takareisien alueella on karvattomuutta, mahassa ja selässä mustapäitä ja iho on ohut sekä hyvin venyvä ja epäelastinen. 

Susulle tehdyt tutkimukset sairaalassa: 

Susun ihosta laskettiin venyvyysindeksi, joka oli 15,2 %. Ihon venyvyysindeksin normaali viitearvoraja koirilla on alle 14,5 %. Kohonnut venyvyysindeksi viittaa kollageenisairauksiin, jotka ovat synnynnäisiä. 

Susulta otettiin verinäytteet, joista tutkitaan täydellinen verenkuva, perusseerumiarvot ja Susulle tehtiin ACTH-stimulaatiotesti. Tulokset valmistuvat myöhemmin. 

Susun ultraäänitutkimus uusittiin ja lisämunuaisen kuorikerrokset olivat ennallaan. Ultraäänitutkimuksessa ei myöskään havaittu muuta poikkeavaa. 

Jatkohoito kotiin: On todennäköistä, että melatoniini-hoidolla ei aikaansaada karvojen kasvua, koska 4 kuukaudessa ei ole tapahtunut mitään muutosta Susun ihossa. Melatoniinista on vain vähän haittavaikutuksia, joten sitä voidaan halutessaan vielä kokeilla parin kuukauden ajan. 

Ultraäänilausunto: 

Maksa on rakenteeltaan ja kaikuisuudeltaan normaali. 
Sappirakossa on edelleen hieman runsaskaikuista sisältöä. Dd. sakka, lieju. 
Perna on rakenteeltaan ja kaikuisuudeltaan normaali. 
Molemmat munuaiset ovat rakenteeltaan ja kaikuisuudeltaan normaalit. 
Näkyvin osin munasarjastumppien alueella ei todeta normaalista poikkeavaa. 
Vasemman lisämunuaisen kaudaalipää on muodoltaan pyöreä, mutta kooltaan vielä normaalin rajoissa (n. 6,2 mm). Muutos on vastaava kuin edellisessä tutkimuksessa. 
Oikean lisämunuaisen koko on normaalin rajoissa (n. 5,5 - 6 mm), joskin kraniaalipäähän näkyvyys on hieman huono. Dd. vasemman lisämunuaisen hyperplasiaa/nodulaarista muutosta ei voi poissulkea, mutta lisämunuaisen koko ja muoto on vastaava kuin edellisessä tutkimuksessa. 
Mahalaukku ja suolisto ovat näkyvin osin normaalit. Virtsarakko on normaali. Vatsaontelossa ei todeta vapaata nestettä eikä näkyvin osin suurentuneita imusolmukkeita."Ei kommentteja:

Lähetä kommentti