Susu

3. polven pinseri-snautseri-risteytys yhdistelmästä
Aron Arming Harmony Star - Yarracitta Nöpölöppönen

syntynyt 26.5.2006
kasvattaja Pirjo Porenne, kennel Yarracitta


Terveystutkimukset:
lonkat A/A
silmät OK 17.2.2008, 17.9.2009 (phtvl/phpv 1), 18.11.2011
MyDogDNA-passi 2014

Luonne:
Luonnetestattu 2008: +1, +1, -1, -1, +1, +3, +1, +3, - altis

Jälkeläiset:

Ulkomuoto:
Fi MVASusu tuli meille hetken mielijohteesta, raskaushormonieni täyttämään taloon Ennille seuraksi. Voi mikä ihana hormonipöllyhankinta! Olin käynyt muutaman viikon aikana useamman kerran pentulaatikolla "ihan muuten vaan" pinseripentusia katsomassa ja alusta saakka se oli juuri Susu, minkä aioin taskussa kotiin kaapata. Äkillisestä pentuhuumasta huolimatta Susu ei tullut maailmani keskipisteeksi, vaan perheenjäseneksi muiden joukkoon, toiseksi koiraksi ja lähinnä siis Ennille kaveriksi.

Susu oli vaivaton pentu. Se seurasi Enniltä paljon, ja jossain vaiheessa murkkuikänsä jälkeen huomasin, että likkahan kulkee hihnassa yhtäkkiä kuin mikäkin aikuinen ja on oppinut muutenkin vaikka ja mitä. Susun kanssa ei ole koskaan tarvinnut vääntää mistään. Se on ollut siitä (pinserille) normaalin rasittavasta teini-iän sähläys- ja piippausvaiheesta huolimatta mukautuvainen, eikä ole kyseenalaistanut paikkaansa perheessä – uskaltaisinkohan sanoa, että - ikinä. Ennin tiettyyn jääräpäisyyteen tottuneena yritin alkuvuosina hieman ihmeissänikin päästä Susun pään sisälle. Ei, ei se vaan ole kovin omapäinen otus. Helposta luonteestaan huolimatta emme ole yhdessä treenanneet mitään sen kummempaa, kotitottisteluja toki. Harrastusten puute on ollut omasta elämäntilanteestani, myöhemmin puhtaasti laiskuudesta kiinni. Susu on aina tuntunut tyytyvän perusarkeemme. Se ei yleensä jää selvittelemään asioita, jotka eivät sitä syystä tai toisesta miellytä, vaan karistaa ne mielummin pikaisesti mielestään. Se onkin ehkä isoin ero Ruusaan (jonka taas on ratkaistava ihan kaikki). Pidän Susua tasapainoisena perhekoirana. Luonnetestissä ja MH-kuvauksessa ampumiseen paineistuksessa reagoiminen ei meillä näy onneksi arjessa. Susu ei ole koskaan pelännyt ukkosia, pamahduksia, laukauksia metsälenkillä tms. Sen sijaan korkeat piip-äänet tuntuvat nykyään vaikuttavan siihen, ääniherkkyyttähän sekin.

Susu liisattiin pentuetta varten parhaan kaverini kenneliin. Megamageiden koti oli Susulle ennestään tuttu, koirat ja ihmiset sen omaa laumaa, kaikki sujui luontevasti, mitä nyt palvelu taisi pelata turhankin hyvin. Hyvä kun takaisin kotiin koirani sain raavittua. ;) Susu oli loistava emä ja hoiti pennut tunnollisesti ja tarkkaan. Se vietti toisessa kodissa pari kuukautta, eikä minua meinannut saada paikalta pois niin millään. R-pentueen odotus, syntymä ja tähänastinen elämä on ollut huikea kokemus, olen kiitollinen tästä kaikesta koetusta! (Ja Karolle extra-kiitos siitä, että työnsi meille sen mielestäni pentueen kamalimman otuksen.)

Susu on koiristamme eniten isännän ja lasten mieleen, sylipinseri, joka kuuntelee ja tottelee kaikkia. Eli muitakin kuin minua. Lasten kanssa se on aina ollut varma ja on aina hakeutunut luontevasti lasten lähelle. Susu kulkee lenkeillä paljon irti ja on koira, joka nauttii melkein mistä tahansa tekemisestä. Se ei valita edes sateella, vaan kulkee reippain askelin nenä menosuuntaan tasan ne kilometrit, jotka ihminen on päättänyt mennä. Kaiken kaikkiaan ihana KOIRA. Morkkistelen joskus, että Susu on "aina vähän kakkonen". Tyytyy vähään ja rakastaa kaikkea. Sen kanssa on älyttömän rentouttavaa talsia metsiä ja peltoja, se liikkuu mielellään etäämmällä, mutta seuraa jatkuvasti missä menen. Pidän sitä usein pehmona tyyppinä, mutta ne harvat kerrat kun on ollut aihetta, se on puolustanut itsensä lisäksi minuakin. Ruusaan verrattuna sen kynnys toimia on korkeammalla. Mutta se toimii.

Susu on ollut täysin terve tähänastisen ikänsä, mutta steriloinnin (2011) jälkeen sen turkki rupesi tippumaan ja iho ohenemaan. Olemme YES:n dermatologien vakkariasiakkaita, vielä tähän mennessä ei ole varmaa diagnoosia venyvälle, kovin ohuelle iholle. Susu ei kutise tai tunnu itse häiriintyvän lainkaan niukasta karvastaan ja ohuesta nahkastaan, mutta me ihmiset tutkimme tutkimisen ilosta. Susu ei tunnu välläävän. Rakkautta, ruokaa ja ulkoilua niin sen maailma on aina kaunis.Susu ei koskaan ole ollut mitään esiintyjätyyppiä, mutta hyvinä päivinään sai sertitkin kasaan:

10.6.2007 E TUUSULA LATVALA REIJO
JUN EH JUK2

Hyvän kokoinen feminiininen narttu. Purenta OK. Hieman kupera kallo. Kuiva kaula. Hyvä etuosa. Hyvä runko. Pysty lantio. Kuitenkin melko hyvä takaosa. Liikkuu varsin hyvin. Luonne hieman epävarma. 

01.9.2007 K VANTAA NILSSON KURT
NUO EH NUK1
 
Feminiininen. Erinomainen pää ja ilme. Hyvä kaula. Erinomainen selkälinja. Hyvät mittasuhteet. Rintaosan tarvitsee kehittyä. Riittävästi kulmautunut. Liikkuu hieman löysästi edestä, hyvin takaa. 

29.09.2007 E RENKO KOIVUNEN ELISA
AVO ERI AVK2
 
Jalo punainen narttu, jonka muuten kauniiseen päähän toivoisin hieman täyteläisemmän kuonon. Koiran pahin vika on sen lyhyet ja pystyt olkavarret. Lujassa ravissa koira on eniten edukseen. Tarvitsee paljon treenausta ja lihaksistoa. 

18.11.20017 KV JYVÄSKYLÄ UROSEVIC MILIVOJE
NUO ERI NUK1 PN2 SERT
 
Saksipurenta. Vahva kallo. Hieman korkea otsapenger. Tiivis ja hyvärakenteinen runko. Hyvät kulmaukset. 

08.12.2007 KV HELSINKI ÖSTLUND-HOLMSTEN MARITHA
NUO T
 
19 kk, feminiininen narttu, jolla ihastuttava pää ja ilme. Hän on erittäin elegantti, koko rungon pitää vielä kehittyä. Koira vaikuttaa stressaantuneelta ja hermostuneelta, enkä voi arvostella liikkeitä. 

20.01.2008 R LAHTI JUUTILAINEN SAIJA
NUO-EH NUK2 

20 kk. Tyylikäs, mittasuhteiltaan ja sukupuolileimaltaan miellyttävä narttu. Riittävä raajaluusto. Hyvä pää, mutta varsin voimakas kallo. Kuono saisi olla täyteläisempi silmien alta. Hyvä purenta ja pigmentti. Tummat pyöreät silmät. Turhan lentävät korvat. Hyvä kaula ja ylälinja. Seisoo edestä ranskalaisittain. Rintakehä saisi olla pidempi ja olkavarsi viistompi. Hyvät käpälät, kynnet leikattava. On tänään valeraskas. Erinomainen askelpituus, köyristää hieman lanneosaa ja on vielä löysä. Esitetään erinomaisesti. 

24.05.2008 KV HELSINKI WHITMARSH ANITA
AVO-ERI AVK1 PN1 VSP SERT
 
Narttumainen, hyvä luusto. Voisi olla lyhyempi. Ihana ilme ja pää. Hyvä ylälinja ja takaosa. Liikkuu hyvin. Hyvä luonne. 

28.06.2008 K JÄRVENPÄÄ TALVITIE MARJA
AVO-EH AVK1 

Erinomaista tyyppiä oleva, oikeat pään linjat. Lentävät korvat. Hyvä kaula ja ylälinja. Hieman lyhyt rintakehä. Lyhyt pysty olkavarsi. Hyvät takakulmaukset. Aavistuksen alas kiinnittynyt häntä. Hyvä väri. Esitetään hieman tuhdissa kunnossa. 

09.08.2008 R NOKIA MRAVIK JOSEF
AVO-ERI AVK1 PN2 VASERT 

2-vuotias, keskikokoinen, riittävä luusto kokoiselleen. Pää ja silmät oikeanlaiset. Tassut liian pitkät. Hieman pitkä kroppa. Hyvät liikkeet. 

04.10.2008 E HYVINKÄÄ MÄKINEN MAIJA
AVO-H AVK 

2,5v feminiininen narttu, jolla hyvät rungon mittasuhteet. Hyvä pää. Ei esitä korviaan, tummat, pyöreät silmät. Oikea purenta. Hyvä kaula. Hyvä runko, joskin rintakehä voisi olla pidempi. Tasapainoiset kulmaukset. Hyvä häntä. Liikkuu hyvällä askeleella. Pelästyi jotakin ja alkoi panikoimaan rodulle epätyypillisellä tavalla, mikä määrää palkinnon. 

14.03.2009 KV TAMPERE MARSHAK AVI
AVO-ERI AVK2 PN3 VASERT 

Rodunomainen narttu, tyylikäs, oikea massa ja luusto. Oikea pää, yhdensuuntaiset linjat, oikeat silmät, purenta, korvat. Erinomainen ylälinja ja kulmaukset. Syvä rinta. Oikeat eturaajat, turkki, raajojen väritys. Erinomaiset liikkeet. 

16.05.2009 K HAMINA TALVITIE MARJA
AVO-EH AVK2 

Hieman lihavassa kunnossa esitetty. Muuten hyvä pää, mutta liian pyöreät silmät. Kovin pysty olkavarsi ja löysät kyynärpäät. Liian laskeva lantio. Riittävät takakulmaukset. Köyristää lanneosaa sekä seistessä että liikkeessä. Käyttäytyy hyvin. Erinomaiset käpälät. 

23.05.2009 KV HELSINKI SELIMOVIC IGOR
AVO-ERI AVK1 PN2 VASERT 

Tasapainoinen narttu. Miellyttävä pää, hyvä ylälinja ja kulmaukset. Liikkuu helposti ja tasapainoisesti. 

06.06.2009 E PORVOO FERTIG JOSEF
AVO-ERI AVK2 

Keskikokoinen, jalo tyyppi, erittäin hyvät mittasuhteet. Jalo pää, tummat silmät, korvat enimmäkseen taaksevedetyt. Erittäin hyvä rinnansyvyys, hieman niukka eturinta. Köyristää hieman selkää, hyvin kulmautuneet raajat, hyvä häntä. Sujuva liikunta. Vaaleahko punaväri, erittäin hyvin esitetty. 

18.07.2009 KV OULU KENTALA KIRSI
AVO-ERI AVK1 PN2 SERT FIN MVA 

Erittäin narttumainen. Oikeat mittasuhteet. Kaunis pää ja ilme, joskin kokoon nähden pieni. Melko pysty lapa, muuten hyvin kulmautunut. Rintakehä voisi olla pidempi, hyvä eturinta ja rinnansyvyys. Sopiva luusto. Liikkuu ok melko hyvällä ylälinjalla. Varma luonne. 

19.07.2009 KV OULU LAFAY CHRISTIANE
VAL-ERI VAK2 PN2 

Sievä, erittäin elegantti narttu. Hyvin rakentunut. Neliömäinen. Kaula jalo. Kaunis rintakehä. Erinomaiset käpälät. Erinomainen pää. Erinomainen kallo, kuono ja hyvin selvä leuka. Kauniit silmät. Erinomaiset liikkeet. 

25.07.2009 K HELSINKI JOHANSSON KARL-ERIK
VAL-ERI VAK1 PN3
 
Erinomainen tyyppi. Kaunis pää. Hyvä otsapenger. Tummat silmät. Voisi kantaa korvansa paremmin. Hyvä purenta. Hyvä kaula ja selkä. Erinomainen rintakehä. Hieman niukat kulmaukset. Liikkuu hyvin, mutta köyristää hieman lanneosaa. Hyvä turkki. Voisi olla paremmassa kunnossa. 

29.08.2009 E KERAVA ADLERCREUTZ GUNNEL
VAL-ERI VAK4
 
Hyvän kokoinen, neliömäinen, feminiininen narttu. Hyvä pää ja purenta. Hyvä kaula ja säkä. Syvä rintakehä. Hyvä luusto. Sopivasti kulmautunut. Erinomaiset liikkeet. 

03.10.2009 E HYVINKÄÄ TAN-HIETALAHTI ELINA
VAL-H VAK
 
Narttumainen, sopivankokoinen, hyväluonteinen, hennohko. Kapea edestä. Hyvänmuotoinen pää, mutta ilmettä häiritsevät suuret, pyöreät silmät. Hyvä purenta ja korvat. Kaunis punainen väri. Iloinen luonteeltaan. Sen tulisi liikkua voimakkaammalla askeleella. 

10.09.2011 R HELSINKI HOLM MARIANNE
VAL-H VAK
 
Mielistelevästi esiintyvä narttu, jolla riittävä pää, kallo saisi olla jalompi ja silmät soikeammat. Riittävä kaula, joka kiinnittyy jyrkästi. Erinomainen eturinta, lyhyt pyöreä rintakehä. Niukasti kulmautuneet kevytluustoiset raajat. Ylälinjan tulisi olla tyypillisempi. Askel on aivan liian tehoton, lyhyt töpöttävä. Edestä lisäksi korkea ja ylälinja on köyry.