keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Susun ihon nykytila

Diudiu, taas on tutkittu - vaan ei hutkittu. Oma lekurimme laittoi lähetteen viime kuussa, koska kaikki mitä voitiin lekuriaseman laitteilla tutkia oli jo tutkittu tämän vuoden aikana. Nyt Supanen vietti maanantain YES:ssa kaikkien rapsuteltavana. Sain kuulla kolmelta eri lekurilta plus kahdelta harjoittelijalta, että Susu oli hurmaava pussaileva luottavainen oma itsensä - ja tätä haluttiin selvästi korostaa, koska pinserit ei aina suinkaan ole... Onhan niitä monenlaisia. Susua varmasti vähän hirvitti, mutta se meni reippaasti toimenpiteestä toiseen ja vailla diagnoosiakin nyt mulla on ihan hyvä fiilis. Ehkä nyt viimeistään tuli se vähän kaivattu tunne "en olekaan hullu, enkä kuvittele näitä oireita / en ole hullu kun pidän tätä jonain normaalina asiana". Dermatologian osasto oli yhtä ihmeissään kuin minäkin. (Ja mukavasti vakuutusyhtiö juuri viestitti, että korvaa vajaan 800 € maanantaistamme hieman yli puolet. Mukava tieto, on tässä kaivettu rahaa jo vähän sieltä sun täältä tuota koiraa tutkiessa, anteeksi vaan rakas perheeni... )

Talletan tähän yhteenvedon kokonaisuudessaan, ei sisällä vaikeammin ymmärrettävässä muodossa tutkimustuloksia, en minä niistä kuitenkaan mitään ymmärrä. :)

ESITIEDOT

Susu tuotiin Yliopistollisen eläinsairaalan sisätautien ja dermatologian osastolle jatkotutkimuksiin sterilaatioleikkauksen jälkeen alkaneiden iho-ongelmien vuoksi. Susun karvapeite oli harventunut ja leikkausalueen karva ei enää kasvanut normaalisti takaisin. Susu oli tutkittu lähettävällä eläinlääkärillä, jossa oli poissuljettu hormonaalisia sairauksia kuten kilpirauhasen vajaatoiminta ja lisämunuaiskuoren liikatoiminta.

KLIININEN TUTKIMUS

Kliinisessä yleistutkimuksessa Susu oli pirteä. Karvapeite oli symmetrisesti harventunut lavoista ja takareisistä. Myös rintakehän alueella ja koko vatsan alueella karvapeite oli harvaa. Ihon kimmoisuus oli vähentynyt kauttaaltaan ja iho oli läpikuultava ja hyvin ohut. 

LABORATORIOLÖYDÖKSET

Sususta otettiin verinäytteet, joista tutkittiin periselinarvot (maksa- ja munuaisarvot, elektroloyytit, proteiinit, kolesteroli ja verensokeri) sekä verisolut (puna- ja valkosolut, verihiutaleet, hematokriitti ja hemoglobiini). Lisäksi Susulta otettiin virtsanäyte vapaasti laskeutuvasta virtsasta. Virtsanäytteestä tutkittiin ominaispaino, perustutkimukset, sedimentti ja kortisoli/krea-suhde. Susulle tehtiin myös ACTH-stimulaatiotesti, josta määritetään tällä kertaa 17-OH-progesterone (Adrenal Sex Hormone Imbalance) kortisolipitoisuuden lisäksi, sillä sukupuolihormoneista johtuvat häiriöt saattavat aiheuttaa kasvankasvuhäiriöitä ja ihon ohenemista.

Löydökset:
* Valkosolut olivat edelleen hieman alhaiset 3.38 (viitearvot 5,4-17,4) ja punasolujen määrä oli hieman koholla 8.54 (viitearvot 5.3-8.0). Saattaa olla harmiton sivulöydös, arvoja tulee kontrolloida tai mikäli arvot muuttuvat voimakkaammin / Susulla tulee muita kliinisiä oireita, suositellaan tarkempia jatkotutkimuksia.
* Kolesteroli oli hieman koholla 10.2 (viitearvot 3,7-9,8). Voi johtua rasvaisesta ruokavaliosta, joillain yksilöillä luontaisesti hieman korkeampi. 
* Muut veriarvot (maksa-arvot, munuaisarvot, verensokeri, proteiini, albumiini, elektrolyytit, kalkki, fosfaatti, bilirubiini) olivat viiterajoissa.

* Virtsan kortisonimääritys valmistuu noin viikon kuluessa. Teille soitetaan, mikäli arvo poikkeaa normaalista.
* 17-OH-progesteronimääritys lähetetään ulkomaille analysoitavaksi, joten tulosten valmistuminen voi viedä pari viikkoa. Teille soitetaan tulosten valmistuttua.

DIAGNOSTINEN KUVANTAMINEN

Susulle tehtiin vatsaontelon ultaäänitutkimus mahdollisten lisämunuaisperäisten ongelmien poissulkemiseksi. Ultaäänitutkimuksessa havaittiin, että lisämunuaiset olivat pyöristyneet muodoltaan, mutta kooltaan normaalin vaihteluvälin rajoissa. Muuta poikkeavaa ei havaittu.

IHOBIOPSIAT

Susulta otettiin rauhoituksessa koepaloja ihon eri alueilta (3 kpl), jotka lähetetään patologin lausuttaviksi. Lausunnot valmistuvat muutaman viikon kuluessa. Teille soitetaan tulosten valmistuttua.

DIAGNOOSI

Tällä hetkellä avoin. 

JATKOHOITO

Odotetaan hormoonimääritysten tuloksia, sekä ihobiopsioiden tuloksia. Tulosten perusteella sovitaan mahdollisista jatkotutkimuksista ja hoitotoimenpiteistä.

Meillä on sen verran viileä kämppä, että Susu loikoilee haalari päälläkin auringossa. :)

Nahkarotta <3

JUUSTOOOOOO!

Kolme pientä tikkiä.

Karun näköinen... 

Älä häirii, nukun tyynyäni vasten.
Nahkis istuu auringossa, en saa kuvaa käännettyä. Karva yrittää jopa kasvaa keskimasussa.

3 kommenttia:

 1. Melkoisen näköinen tosiaan toi masu. Karkaako se karva koko ajan kauemmaksi vai onko se nyt pysähdyksissä? Ja aivan kamala määrä tutkimuksia, pakko kai noista on jotain löytyä... jos siis on löytyäkseen. ONNEKSI teillä on vakuutus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on nyt ihan pysähdyksissä mielestäni eli ei ole karannut ainakaan lähikuukausien aikana. Rinnasta ehkä hieman harventunut entisestään, mutta siinä on se tekijä Pomppakin mukana - mielestäni Ennillä ja Ruusallakin aavistuksen takit kuluttaa rintaa.

   Juu nyt on kiitelty vakuutusta viime ja tämä vuosi. Ilman sitäkään ei jäisi tutkimatta, mutta laina sen kun kasvaisi. Nyt on puolelle vuodelle taas "kiintiö" täys, joten toivottavasti ei lisätutkimuksia tarvittais ihan hetkeen. Nuo sukupuolihormonit on se, mitä Saijonmaa-Koulumieskin epäili, steriloinnista kun kaikki oikeastaan lähti...

   Poista
  2. Onneksi on kohta kevät/kesä, ei niin haittaa jos on koira nahkainen. :) Ja meillä on ainakin takit kuluttaneet kaikki kainalot nyt talven aikana, koko haalari ainoa, joka ei "hierrä" mistään. Hyvä juttu jos on hormonaalista, silloinhan se ei oo niin paha juttu.

   Poista